Rood voor rood

Rood voor Rood-regeling

In Overijssel en Gelderland maken veel gemeenten gebruik van de Rood voor Rood-regeling. Dit is een speciale regeling voor onder andere het slopen van oude schuren. Bij minimaal 850 m2 sloop kan een bouwrecht worden verstrekt voor een nieuwe woning. Natuurlijk bij voorkeur op een eigen locatie die landschappelijk is ingepast.

Rood voor Rood: schuren slopen en asbest saneren in ruil voor een bouwkavel

Van de opbrengst van de bouwkavel worden de sloop van de schuren en de landschappelijke inrichting betaald. Hoe de Rood voor Rood-regeling in de praktijk precies in zijn werk gaat, illustreren we met het onderstaande voorbeeld:

Voorbeeld van de Rood voor Rood-regeling

Naast uw bestaande boerderij realiseert u een nieuwe bouwkavel van 1.000 m2 grond. Hiervoor sloopt u minimaal 850 m2 aan oude schuren. De opbrengst van de bouwkavel wordt bij verkoop aan derden geschat op € 200.000. Als initiatiefnemer moet u dit bedrag investeren in de ruimtelijke kwaliteit.

Wat is een investering in ruimtelijke kwaliteit precies?

Een investering in ruimtelijke kwaliteit ziet er als volgt uit:

Sloopkosten gebouwen (steen) van minimaal 850 m2:                  40.000

Asbest sanering van de daken:                                                                  25.000

Landschapsplan van een architect:                                                          2.500

Flora-/fauna- en bodemonderzoek:                                                        3.000

Principeverzoek met opstelling definitief plan:                                    5.000

Leges van de gemeente:                                                                              10.000

Bestemmingsplan regels met verbeelding schrijven:                        2.500

Bouwrijp maken kavel (riool, elektra etc.)                                            15.000

Totale kosten:                                                                                                 103.000

Van de te slopen schuren mag u 33% van de restwaarde van de gecorrigeerde vervangingswaarde houden. Is de restwaarde van de gecorrigeerde vervangingswaarde van de gebouwen bijvoorbeeld € 100.000, dan mag de initiatiefnemer € 33.000 in eigen zak steken.

De totale som wordt dan:

Bouwkavel:                                                                                                       200.000

Totale kosten ruimtelijke kwaliteit:                                                         103.000 –

Vergoeding gecorrigeerde vervangingswaarde:                                33.000 –

Totaal over:                                                                                                      64.000

Het bedrag van € 64.000 is over en moet u betalen aan de gemeente (groenfonds) of investeren op andere plaatsen op het erf.

Rood voor Rood-regeling toepassen: wat is verstandig?

In bovenstaande voorbeeld is het zonde om het bedrag van € 64.000 zomaar aan de gemeente te geven, zonder dat u het optimale resultaat haalt uit uw eigen erf. In zo’n geval is het zeer interessant om eens met een adviseur van Boerderijmakelaar om tafel te gaan.

Wij zien niet alleen veel kansen waar u zelf niet aan denkt voor de ontwikkeling van uw erf, maar houden ook rekening met bijvoorbeeld ‘stakingswinst bij stoppende boeren’ en afrekening met de belasting als u besluit om deel te nemen aan de Rood voor Rood-regeling.

Het betalen van een stakingswinst kan u al snel € 33.000 kosten. Ik hoor u denken: maar dit bedrag mocht ik toch zelf houden? Dat klopt, maar juist om die stakingswinst te kunnen betalen. Kortom: u bent er tot nu toe niet beter van geworden en hebt wel een tweede woning naast uw boerderij.

Vraagt u zich af of uw boerderij niet minder waard is geworden? Een goede vraag. Een andere optie is dat u de bouwkavel voor € 300.000 verkoopt, terwijl u aanvankelijk dacht dat de verkoop maar € 200.000 zou opleveren. Wat doet u dan?

Rood voor Rood en de asbestregeling

In 2024 komt de asbestregeling eraan. Dit zal u dwingen om al het asbest dat in contact staat met de buitenlucht van uw daken te halen. Dat betekent een forse investering. Maar wat als u dit geld niet heeft?

Dan kiest u er bijvoorbeeld voor alleen het dak te saneren en laat u de schuren zonder dak staan. Of u legt toch een nieuw dak op een oude schuur, maar is dat dan niet zonde van uw geld? Een nieuw dak op een oude schuur die geen duidelijke bestemming heeft, is in feite ook niets waard.

En daarmee zijn we aanbeland bij de twee punten waar het om draait: enerzijds de Rood voor Rood-regeling en anderzijds de verplichte asbestregeling. De ene brengt u iets en de ander kost u iets. Wat het u precies kost of oplevert, verschilt altijd weer per boerderij en situatie.

Bij Boerderijmakelaar zorgen we ervoor dat het u zo weinig mogelijk kost en zoveel mogelijk oplevert. Wilt u weten hoe wij uw situatie en boerderij beoordelen? Neem dan vrijblijvend en kosteloos contact op voor een kennismaking. Al binnen een uur komt u veel meer te weten over de Rood voor Rood-regeling, asbestsanering en uw mogelijkheden.

Liever zekerheid dan een slechts nachtrust

Wij onderbouwen gevoel met feiten

Noaber makelaardij – specialist in boer- en buitenleven

De waarde van een woning is nooit een dag hetzelfde en dat maakt taxeren tot een boeiend vak. Het is niet alleen de m2 en m3 bepalen van een woning en daar een waarde aanhangen. Taxeren heeft ook met de economie te maken. Verlaging van de hypotheekrente en krapte op de huizen markt laat zien dat een woning soms wel met 5% in waarde kan stijgen. Als taxateur wordt van je verwacht dat je deze factoren meeneemt in de waardering van de woning.

Klantervaringen

Rood voor Rood

Boerderijmakelaar kwam met het idee om Rood voor Rood toe te passen op het erf en dat ik zelf in de nieuwbouw woning ging wonen. Hierdoor kan ik nu zelf gelijkvloers wonen en de oude boerderij is inmiddels verkocht aan mijn nieuwe buren. Ik had geen haast, hierdoor kon ik aan het hele idee wennen en ik wilde financieel ook niet voor verrassingen komen te staan. Boerderijmakelaar heeft me hierbij uitstekend begeleid.

Daantje Brummelhuis

Rood voor Rood

landhuis verkopen

In Twente heb ik 20 jaar geleden een oude boerderij gekocht met 5 ha. grond en hier in de loop der jaren een landgoed van gevormd. Een gedeelte van deze 5 ha. is nu bos. Doordat ik de boerderij heb kunnen onderbrengen onder de NatuurSchoonWet 1928 (NSW) zijn mijn kinderen vrijgesteld van successierecht. Voor mij een waardevolle regeling die er voor kan zorgen dat het landgoed bij ons in de familie blijft.

Hans Vloedgraven

Landgoed eigenaar

judith-Aarnink

In Wesepe heb ik een woning aangekocht. Zelf kom ik van de boerderij en voor mij was de keuze vrij simpel. Als Boerderijmakelaar het mag taxeren dan graag. Zij kennen mijn situatie en ik heb er altijd makkelijk contact mee met duidelijke afspraken. Inmiddels ben ik verhuisd en gelukkig in mijn nieuwe woning.

Judith Aarnink

Taxatie woning

Aan de keuken tafel gebeurt het

Mijn ouders zijn gestaakt met het bedrijf er bleef een financiering en erfenis achter. Successie, rood voor rood, verkoop boerderij of familie uitkopen en landbouwgronden. Wij overzagen niet de gevolgen van onze beslissingen. Dan is het handig dat er iemand naast je staat met veel ervaring die voor jou het beste resultaat er uit haalt. Noaber makelaardij heeft ons hierbij uitstekend begeleid.